Hembygdsjul
Den 29 november sattes julgranen upp på Hembygdsgården, och traditionell julmarknad hålls lördagen den 16 december. Intresset för att delta i denna har ökat bland utställare, och flera som inte varit med tidigare har hört av sig med önskemål om deltagande.

Se hela programmet för Julmarknaden på länken Arrangemang till vänster.

 

Välkommen till Hofslätts Hembygdsförening.

 

Hofslätts Hembygdsförening bildades 1968 och har bland annat som mål att ”värna om och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv…”

 

Föreningens verksamhet är förlagd till Hembygdsgården på Dammgatan i Hovslätt där ett flertal äldre byggnader finns. Det senaste tillskottet är Flugebotorpet, med anor från 1700 talet.  Det kommer från området Hovslätts Ängar. Ladan är den lokal som används vid de flesta arrangemang. De övriga byggnaderna är tillgängliga vid flera tillfällen när det är större arrangemang öppna för allmänheten.

 

Från Hembygdsgården kan man gå ut flera vandringsleder. Till exempel Hassafallsleden och Tabergsåleden. Man kan även från dessa ansluta till Södra Vätterbygdsleden.

 

Nedan finns ett flertal aktiviteter beskrivna. Genom att använda menyn med länkar till vänster så hittar ni övrig information om Hofslätts Hembygdsförening. Där finns även ett formulär för medlemsansökan.

 

Ett exempel på Arrangemang i Hembygdsföreningens regi.

 

Den siste bonden på Tämmesboda

Hembygdskvällen den 8 november bjöd på ett mycket intressant och tänkvärt kåseri om bondelivet förr och nu. Det var fotografen Lars-Olof Hallberg som berättade och visade bilder från arrendegården Tämmesboda utanför Agunnaryd i södra Småland , där syskonparet Stig och Berit Aronsson drivit jordbruk under 60 års tid. Vi fick följa de strävsamma, men förnöjda syskonen under deras sysslor året runt. Utan elektricitet och med enkla redskap och hjälpmedel hade de byggt upp ett fungerande liv som i huvudsak baserades på gårdens egna råvaror. Ett mycket uppskattat föredrag med toppenfina bilder och spännande berättelser i ett av Hembygdsförenings återkommande arrangemang, ”Hembygdskväll”.

Lars-Olof Hallberg 2017Bonde med ko L-E H all 2017

Foto Hasse Paulsson.

 

På Hembygdsgården hälsas vårens ankomst på valborgsmässoafton varje år. Det är ett samarbete mellan SMU-scouterna och hembygdsföreningen, ett arrangemang som man kan säga inleder vårens och sommarens festligheter med pompa och ståt!

Midsommarfest firas varje år sedan 1968. Ett arrangemang som brukar samla stor publik och innehåller programpunkter med scenframträdanden och folkdans av folkdanslag. Lekar och dans kring midsommarstången är naturligtvis också ett givet programinslag.

 

 

 

Under våren och hösten inbjuder föreningen till några Hembygdskvällar i ”Ladan”. Någon föreläsning samt servering av kaffe med småländsk ostkaka brukar uppskattas av publiken.

Sommarkväll vid Hembygdsgården är ekumeniska onsdagsträffar under juli månad. Då bjuder Hovslätts kyrkor på tal, sång och musik medan hembygdsföreningen står för kaffeservering.

Samtal vid kaffet har blivit ett mycket uppskattat inslag i vår verksamhet. Första torsdagen i månaden höst och vår samlas vi i Ladan och får höra intressanta personer berätta om sitt liv. Givetvis blir det fika också!

Hembygdsfest med ”Hemvändar-dag” har också blivit något av tradition en söndag i augusti varje år. Då förekommer en rad olika aktiviteter och medverkan av hantverkare, utställning och musik. Samtidigt är gårdens hus och samlingar öppna för visning. Servering av våfflor och nybakat tunnbröd.
Julmarknad strax före jul är ett samarrangemang mellan Hovslätts föreningar och näringsidkare. Då finns hantverkarna där med försäljning av olika alster, både ute och inne på loftet. Vidare finns det lotterier av olika slag, servering,  tomtar, granar och dans kring granen samt mycket mera.
 Vi har fri entré vid alla våra arrangemang, en del av vår policy.  Vi samarbetar också med Kultur Jönköping vid många tillfällen.