Hem

Samtal vid Kaffet den 7 november hade besök av Fredrik Arenhall från Fonus som sjöng och informerade

 

Välkommen som utställare vid vår traditionella julmarknad i Hovslätts Hembygdsgård lördagen den 14 december.

Det är ett av hembygds-föreningens mest populära arrangemang, med ett stort antal besökare och en fin julstämning genom gårdsplanens stora gran, juldekorationer, ljusslingor, marschaller, etc. Som vanligt blir det dessutom servering, lotterier och försäljning, bland annat från utställarnas marknadsstånd.
Julmarknaden öppnar kl 14.00 och avslutas kl 17.00. Vi uppskattar om utställarna är på plats senast kl 13.15. Av bland annat säkerhetsskäl ser vi helst att inga bilar körs in på området efter denna tidpunkt.
Utställarplatser finns både på Ladans loft och i parkområdet. Anmäl ditt deltagande så snart som möjligt, dock senast den 30 november.
Anmälan görs till Gunilla Ljusegren, gunillaljusegren@gmail.com eller telefon 070-394 65 30. Har du några speciella önskemål kring ditt deltagande? Meddela det i samband med din anmälan så ska vi göra vårt bästa för att tillgodose dem.
Kostnaden är 200 kronor per utställare och betalas in senast den 30 november till vårt plusgirokonto 13 74 69-3 eller swish 123-364 80 03. Ange koden ”Julmarknad”och ditt namn vid inbetalningen.
Välkommen!
HOFSLÄTTS HEMBYGDSFÖRENING

Bilder från tidigare arrangemang flyttas till Arkiv. De sparas där cirka ett år sedan raderas de.

Hembygden nummer två finns nu digitalt.

 

Vill du till exempel ha kontakt med Styrelsen eller hyra Ladan så använd länken ”Kontakt. Hyra”  i menyn.

 

Hembygden nummer Ett finns nu inlagd som Länk på Fliken Hembygden i menyn.

 

 

Hembygdsbok 001

Lagom till Hembygdsföreningens 50 Årsjubileum har Den Nionde boken om Hovslätt färdigställts. Exempel på artiklar i boken är bland annat:

Pojkarna vid ån.

När kriget kom till Jönköping.

Månstorp – en by med anor.

Flickorna på Gärdet.

Från Flugebo till Denver Colorado.

Den kan köpas på våra arrangemang eller genom att kontakta Gunnar Lantz på 0702 79 60 19. Pris 200 kronor.

 

 

För att hitta kommande sammankomster hos Hembygdsföreningen. Gå in på fliken Arrangemang i Menyn.

Tabergsåleden. Går mellan Månsarp och Jordbron. Man tar sig lätt till Månsarp Station med Buss 27 eller Krösatåget mot Vaggeryd/Värnamo om man inte vill krångla med biltransporter.

Se mera på Kommunens Hemsida.

Tabergsåleden.

Klicka på länken ovan.

Hassafall-DSC_3647 lax

 

Välkommen till Hofslätts Hembygdsförening.

Kontaktuppgifter till styrelsen, medlemsansökan mm hittar man under fliken Välkommen.

Informationsfolder

Styrelsen har låtit trycka en informationsfolder för utdelning i första hand till nya Hovslättsbor. Informationen handlar både om hembygdsföreningen och om samhället Hovslätt. Den som är nyinflyttad och inte har fått foldern kan kontakta Styrelsen.

 

50 År

2018 är det 50 år sedan Hofslätts Hembygdsförening bildades. Detta kommer att uppmärksammas vid olika arrangemang under Jubileumsåret. Bland annat så har en kommitté bildats för att producera ytterligare en bok om Hovslätt. Den som känner sig manad att komma med bidrag är välkommen att kontakta kommittén genom Sekreteraren i föreningen. Se Kontaktsidan till vänster.

 

Hofslätts Hembygdsförening bildades 1968 och har bland annat som mål att ”värna om och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv…”

Föreningens verksamhet är förlagd till Hembygdsgården på Dammgatan i Hovslätt där ett flertal äldre byggnader finns. Det senaste tillskottet är Flugebotorpet, med anor från 1700 talet.  Det kommer från området Hovslätts Ängar. Ladan är den lokal som används vid de flesta arrangemang. De övriga byggnaderna är tillgängliga vid flera tillfällen när det är större arrangemang öppna för allmänheten.

Från Hembygdsgården kan man gå ut flera vandringsleder. Till exempel Hassafallsleden och Tabergsåleden. Man kan även från dessa ansluta till Södra Vätterbygdsleden.

Nedan finns ett flertal aktiviteter beskrivna. Genom att använda menyn med länkar till vänster så hittar ni övrig information om Hofslätts Hembygdsförening. Där finns även ett formulär för medlemsansökan.

 

  På Hembygdsgården hälsas vårens ankomst på valborgsmässoafton varje år. Det är ett samarbete mellan SMU-scouterna och hembygdsföreningen, ett arrangemang som man kan säga inleder vårens och sommarens festligheter med pompa och ståt!

 

Midsommarfest firas varje år sedan 1968. Ett arrangemang som brukar samla stor publik och innehåller programpunkter med scenframträdanden och folkdans av folkdanslag. Lekar och dans kring midsommarstången är naturligtvis också ett givet programinslag.

 
    Under våren och hösten inbjuder föreningen till några Hembygdskvällar i ”Ladan”. Någon föreläsning samt servering av kaffe med småländsk ostkaka brukar uppskattas av publiken.

 

Sommarkväll vid Hembygdsgården är ekumeniska onsdagsträffar under juli månad. Då bjuder Hovslätts kyrkor på tal, sång och musik medan hembygdsföreningen står för kaffeservering.

Samtal vid kaffet har blivit ett mycket uppskattat inslag i vår verksamhet. Första torsdagen i månaden höst och vår samlas vi i Ladan och får höra intressanta personer berätta om sitt liv. Givetvis blir det fika också!

  Hembygdsfest med ”Hemvändar-dag” har också blivit något av tradition en söndag i augusti varje år. Då förekommer en rad olika aktiviteter och medverkan av hantverkare, utställning och musik. Samtidigt är gårdens hus och samlingar öppna för visning. Servering av våfflor och nybakat tunnbröd.  
    Julmarknad strax före jul är ett samarrangemang mellan Hovslätts föreningar och näringsidkare. Då finns hantverkarna där med försäljning av olika alster, både ute och inne på loftet. Vidare finns det lotterier av olika slag, servering,  tomtar, granar och dans kring granen samt mycket mera.
   Vi har fri entré vid alla våra arrangemang, en del av vår policy.    Vi samarbetar också med Kultur Jönköping vid många tillfällen