Arkiv

2017.

Oktober månads Samtal vid Kaffet gästades av Rolf Johnsson som berättade om Rosenlunds Herrgård.

Rolf Johnsson Samtal#6B6BD8

Med ömsom regn, ömsom sol genomfördes årets Hembygds/Hemvändardag den 20 augusti. Detta gjorde att en del säkert stannade hemma men de som var på plats fick en trevlig eftermiddag.

Hembygdfest lŒg 2017Hembygdsfest 20 aug #693FA8Willys Pegleg

Utrustade med paraplyer anlände folk för att träffas, köpa lotter och lyssna på Willys Pegleg som spelade Irländsk musik.

Hemb. fest skomakar«#693F9D

Skomakaren hade verkstaden öppen.

Som vanligt så har Hasse Paulsson tagit bilderna.

Som vanligt firades Midsommarafton vid Hembygdsgården med stor uppslutning. Nedan några bilder tagna av Hasse Paulsson. Som brukligt så börjar Midsommar redan på torsdagen med iordningsställande av Midsommarstången. På Midsommarafton underhöll Jill Svensson och Huskvarna Folkdanslag gjorde en uppvisning. En hoppborg fanns till glädje för de yngre närvarande.

Mids. kransar 2017Mids. Jill S. 2017Mids. Publik Jill 2017FlaggbŠrare 6 juni 2017Mids. Folkdanslaget 2017Mids. hoppborg 2017

Den 6 juni var det traditionsenligt firande av Nationaldagen på Hembygdsgården. Tal hölls av Kommunalrådet Mona Forsberg. Flaggparad av medlemmar klädda i olika Hembygdsdräkter och invigning av sommarens utställning på Ladans loft.

Mona Forsberg Talare#65F424 FlaggbŠrare 6 juni 2017UtstŠllning 6 juni 2017

Foto Hasse Paulsson.

Samtal Kring Kaffet den 6 april hade Magnus Widell som gäst. Han berättade om Stadsparksbergets spännande hemligheter.

Magnus Widell Stadsp#634436

På Hembygdskvällen den 8 mars presenterade författaren Sven-Olof Josefsson sin bok ”Folkhemmet och dess barn.” Många kände igen sig i hans beskrivningar. Dessutom så har Hembygdsföreningen en anknytning till boken då Hasse Paulsson har jobbat med layouten.

Sven-Olof Josefsson #622428

 

Samtal Kring Kaffet den 2 mars utspelade sig till stor del i Kiruna där författaren Karl Lindqvist växte upp. Dessutom så fick vi höra hur Surströmmingen kom till Hovslätt. Var och en får tro på hans skrönor som man vill.

Samtal vid kaffet Ka#61E9EF

Årets första Samtal Kring Kaffet bjöd på Eldiga Historier då fd Brandmästare Bernt Gunnarsson berättar minnen under temat ”Jönköping Brinner.”

Bernt, Samtal vid ka#60CCD0DSCN0512

Under 2016 genomförs ett stort antal aktiviteter. Nedan några minnesbilder från dessa.

Vårens Industribesök den 26 april gick till Metalltryckning och Maskin Mekano i Hovslätt

Fšretagsbesšk Metall#51CCC3                                  Fšretagsbesšk Maskin#51CC88

Foto Hasse Paulsson.

 

Här är ett litet bildkollage från Allmogedagen med Grundskoleelever den 10 maj.

6.Intresserad 8.Killar kan 9d.Rätt temperatur

9a.Livesändning 1.BlommigtBullar på gång.

Foto Berthil Johansson.

 

Den 6 juni Firades Nationaldagen vid Hembygdsgården. Ett stort antal besökare slöt upp till detta.

Nationaldagstalare I#52F85E

Årets talare var Invar Selse.

Nationaldag flaggan #52F6BD Nationaldag flaggan #52F6EA

Flaggparad och hissande av Flaggan.

Sommarutst#52F6F9SommarutstŠllning B #52F671

Det var även invigning av årets Sommarutställning som i år består av tavlor målade av lokala konstnärer.

Alla foton från Nationaldagen är tagna av Hasse Paulsson.

Den 24 juni var datum för årets Midsommarafton och Midsommarfirande i Hovslätt. Folk strömmade till i massor och parkeringarna fylldes snabbt.

Jill Svensson underhöll med sång och Huskvarna Folkdanslag gjorde fin uppvisning. Annica Elm och Mattias Arvidsson Elm ledde lekarna kring Midsommarstången. Lotterier sålde snabbt slut och trycket var hårt på Chokladhjulet.

Mids. Jill portrŠtt 2016 Mids. publik vid sce#5482DD Midsommardans o lekar 2016 Midsommarfesten kl 15 2016 TrŒng o varmt kring #5482C4 Mids. folkdanslaget B 2016

Bilder tagna av Hasse Paulsson.

Samtal kring Kaffet den 1 september. Bernt och Jonas Gustafsson berättade om Rörets Industrier med assistans av Hasse Paulsson som visade bilderna.

dscn0391dscn0392

På Samtal Kring Kaffet den 6 oktober var det Berthil Johansson som på temat ”Med kameran genom livet” tog oss med från sin första lådkamera på -50 talet till dagens moderna kameror då man kan fota en fluga så att man ser alla detaljer i vingarna.

dscn0427

Hembygdskvällen den 12 oktober bjöd på berättelser om tre profiler inom läkekonsten i Småland. Det handlade om Doktor Horton i Huskvarna, Flahultarn i Norrahammar och THX Doktorn Elis Sanberg i Aneby. De var älskade av sina patienter men inte alltid så väl sedda av myndigheter och skolmedicinen. Leif Ockander berättade och visade bilder om detta.

dscn0428dscn0431leif-ocktander-hemby595ab7

I samtal till Kaffet torsdagen den 3 november togs vi till baka till slutet på 18 hundratalet och en bit in på 19 hundratalet du Gripenbergsbanan, eller ”trådrullatåget” som den också kallades, byggdes, drevs och sedan lades ner. Detta genom Ann-Britt Björlinger som livfullt berättade en sannhistoria om en familj som levde med en.

ann-britt-bjsrlinger5b3c34

Det var många som var och lyssnade när Yvonne Teiffel berättade om sina nästan 50 år som journalist på JP. Efter hennes framförande så intogs som vanligt läcker ostkaka. Detta var på Hembygdskvällen den 9 november.

yvonne-teiffel-9-nov-2016hembygdskvsll-publik5b83e1

På årets sista samtal Kring Kaffet den 2 december var det Lisbeth Malmqvist berättade om sin tid som chef på Tidaholmsanstalten.

samtal-vid-malmqvi5cae21