Startsida


Årsmöte 2022

Föreningen har hållit årsmöte, då Lennart Lindström valdes till mötesordförande och Herbert Kruspel till sekreterare för mötet. Den nya styrelsen valdes i enlighet med valbered-ningens förslag, styrelsen kommer att ha ett konstituerande möte. Efter årsmötesförhandlingarna drack vi kaffe och hade trevlig gemenskap, som avslutning på mötet visade Hasse Paulsson ett bildspel.

Föreningen har, pandemin till trots, en relativt god ekonomi. Kommunen har stöttat upp med generösa bidrag under den tid då vi inte har kunnat bjuda in till möten och aktiviteter, det är vi mycket glada för.

Vi har blivit medvetna om värdet att fin natur inpå knuten. Många besökare har hittat till parken och ut till Hassafall leden under pandemin, det hoppas vi ska fortsätta. Vi har också haft finbesök i parken, i oktober förra året kom kungen och drottningen på besök i samband med sitt besök i Jönköping. Nu ser vi framemot ett nytt verksamhetsår med samlingar och fin gemenskap.

(2022-03-23)


Hembygdsvänner!

Så blev inte covid19 klassad som en samhällsfarlig sjukdom och samhället har börjat ta sig tillbaka till det normala livet. Det är inte helt enkelt att återskapa nygamla vanor, men i Hembygdsföreningen har vi startat upp vårens program i hopp om att ni alla ska komma tillbaka.

Så, välkommen till hembygdskväll onsdagen den 16 mars kl 19.00. Då berättar FN-veteranen Stig Pettersson om sina uppdrag på olika ställen i världen. Vid samlingen serveras ostkaka och kaffe. 

Torsdagen den 17 mars kl. 18.30 håller föreningen årsmöte för sina medlemmar. Årsmötet hålls i Hembygdsgården. /Gunilla Ljusegren

(2022-03-11)


Vi byter stolar i Ladan

Därför säljer vi våra gamla stapelbara stolar till ett mycket bra pris, långt under det ursprungliga. Du eller din organisation betalar endast 50 kronor per styck vid en snabb affär. Priset gäller vid avhämtning i Hembygdsparken, Hovslätt, Jönköping. Föreningen tar inte ut moms.

Via denna länk kan du se bilder på stolarna. Det finns 60 stycken, passa på innan de tar slut.
Vi prioriterar köp av större antal. Kontakta Lennart Lindström på 073-0870041 eller mejla till 1lindstrom@telia.com för mer information.

(2022-02-18)


Julmarknaden inställd

Efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att begränsa spridning av covid-19 har styrelsen beslutat ställa in julmarknaden som skulle hållits den 18 december. Vi beklagar detta, men är självfallet angelägna om att inte bidra till en fortsatt uppgång av coronasmittan,
och hoppas på förståelse för beslutet.

(2021-12-12)


Sugen på kaffe och våffla?

November är grå och kall, då gäller det att muntra upp sig! Välkommen till PopUp Café med
kaffe och våfflor i Ladan på söndag den 21/11 mellan klockan 10 och 14. Brasan är tänd och
byggnader på Hembygdsgården kommer att vara öppna för besök. Vi ses där!

(2021-11-12)


Planeringsmöte – julmarknad

Föreningar och organisationer i Hovslätt som avser att delta vid julmarknaden på hembygds-
gården inbjuds nu till ett planeringsmöte den 15 november kl 18.00 i Ladan. Läs mer om inbjudan via denna länk. /Gunilla Ljusegren

(2021-11-03)


Öringens Dag

På söndag den 31/10 är det Öringens Dag, då personal från länsstyrelsen är på plats vid Tabergsån i Hembygdsgården, dessutom serveras kaffe och våfflor mellan kl.10.00 – 14.00
i Ladan. Välkomna!

(2021-10-30) 


Förberedelser

Den 18/12 är det julmarknad på Hovslätts hembygdsgård, vi hoppas ju att den ska samla Hovslättsbor och andra till en trevlig eftermiddag några dagar före jul.

Via denna länk finner du en inbjudan till dig som vill boka en plats som enskild utställare. Föreningar och kyrkor i Hovslätt kommer att inbjudas senare i november till ett möte om medverkan vid julmarknaden. Varmt välkomna! /Gunilla Ljusegren

(2021-10-17)


Nystart

Hembygdsvänner! Nu börjar vi väl hoppas igen, eller? Vid senaste styrelsemötet beslöts att föreningen ska starta upp igen, med ” Hembygdskväll” den 13 oktober. Då kommer vinnarna
av ”Naturpasset” att lottas ut, det blir även föreningsinformation. Vi hoppas också att kunna
hålla vår traditionella julmarknad den 18/12. Mer information och annonsering kommer.
Vi ses i hembygdsparken! /Gunilla Ljusegren, webbredaktör.

(2021-09-15)


Årsmöte på annorlunda sätt

I tisdags kväll hade föreningen sitt årsmöte, utomhus, med ett tjugofemtal deltagare.
Vi klarade oss utan regn och förhandlingarna gick lätt med Lennart Lindström som mötes-
ordförande. Vi hoppas nu på lättnader i restriktionerna och att verksamheten och uthyrningen kan ta fart. ”Vi följer rekommendationerna” som det numera sägs och skrivs.

Men ingen pandemi kan hindra sommarens framfart! Parken och naturen runt omkring står i
sin finaste prakt, det är bara att njuta. Trädgårdsmöblerna är framtagna, rabatterna ansade,
så välkommen till Hovslätts hembygdsgård. Det är ju underbara dagar och kvällar så passa på
och njut, sommaren är kort, det vi ju.

Glad midsommar önskar vi er alla! Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2021-06-24)


Årsmötet 2021!

Hofslätts Hembygdsförenings medlemmar hälsas välkomna till årsmöte den 22/6 kl.18.30 i hembygds-
parken. Förhandlingarna hålls utomhus och på grund av rådande restriktioner ber vi att endast en person per hushåll representerar vid mötet, samt att vi håller sedvanligt avstånd till varandra. Vi avstår denna gång från vår traditionella kaffeservering och underhållning vid mötet. Välkommen!

STYRELSEN

(2021-06-08)


Mer än bara motion…

Orienteringstävlingen  Naturpasset 2021 är en uppföljare av tidigare arrangemang, som genom Hofslätts Hembygdsförening fått något av ”hembygdshistoria” över sig. I år är målsättningen att deltagarna ska lära känna industrins utveckling kring Tabergsån. Tjugosju kontroller har denna gång placerats ut, samtliga med historisk koppling till vattendraget.

Kanske behövs i år hjälp av cykel eller rentav bil och buss för att komma åt en del av kontrollerna, men du har ju hela sommaren på dig att göra utflykter och botanisera i området. En karta i skala 1:20 000 har sammanställts, samt en folder med historisk information om kontrollerna. Du kan hämta materialet i Coop Hovslätt eller vid kvarnen på Hembygdsgården.

Om Coronapandemin tillåter avslutas arrangemanget i Hembygdsgården på senhösten vid en Hembygdskväll med vinstutlottning.

(2021-05-15)


Nu värmer naturen upp!

Våren eller är det försommaren som är här? I vilket fall som helst är det ju nästan bedövande vackert i hembygdsparken just nu. Många har hittat dit under den gångna vintern och det är roligt. Fortsätt att besöka parken och leden och upptäck att vi fått flera nya grillplatser, både i parken (mera lättillgängligt) och längs Hassafall leden. Vi tror att det kommer att minska på slitaget på naturen, för de gäller ju att handskas varsamt med stigar, träd och buskar.

Trädgårdsmöblerna är på plats i parken, det är underbart att sitta ner i kvällningen och lyssna till fåglarna och Tabergsåns vattendans ner mot Vättern. Just nu har vi inget planerat program på gården pga. restriktionerna, men Naturpasset kommer att starta i vår liksom tidigare. Mer om detta i en särskild annons här på hemsidan. Välkomna till hembygdsparken! / Gunilla Ljusegren

(2021-05-13)


Sommarläger för femteklassare

Jönköpings läns hembygdsförbund anordnar tillsammans med lokala hembygdsföreningar två
sommarläger i augusti. Båda pågår från fredag lunch till söndag lunch. Under lägren ägnar vi oss åt kul gemenskap i hembygdens tecken. Tillsammans tittar vi på och prövar aktiviteter som är kopplade till gammalt och nytt i vårt lokala samhälle.

Första lägret är på Visingsö den 6 – 8 augusti tillsammans med Visingsö hembygdsförening. Andra lägret hålls den 13 – 15 augusti i Tabergsdalen tillsammans med Tabergs Bergslags och
Hovslätts hembygdsföreningar. Detaljerade program för lägren presenteras under våren.

Boendet är vandrarhemsstandard och antalet deltagare blir som mest 20 ungdomar per läger.
Det går bra att redan nu anmäla deltagande till Irene Lindström, telefon 036-30 18 23 eller
e-post irene.lindstrom@jkpglm.se. Avgiften är 100 kr per person.

(2021-03-25)


Medlemsutskick

I dagarna skickar föreningen ut brev med avisering av medlemsavgiften för 2021. I tio års
tid har årsavgiften varit densamma: 75 kronor för enskild medlem och 150 kronor för familj.

Med i brevet finns också föreningens ekonomiredovisning och årsberättelse för 2020, underlag för årsmötet som på grund av pandemin genomförs vid ett senare tillfälle. Dessutom bifogas ett nytt nummer av vårt medlemsblad Hembygden med bilder från händelser under året som gick.

Bilden här intill är från föreningens ”kuverteringsmöte”, där cirka 300 brev görs i ordning för att distribueras, de flesta för utdelning i vårt närområde av styrelsens medlemmar.

(2021-02-27)


Det ljusnar…

Redaktören har tappat farten vad gäller inlägg på hemsidan och ändå finns det en hel del att rapportera om! Det blir allt ljusare, dagarna blir längre och vi har en underbar vinter.
Njut av den och fortsätt att gå till hembygdsparken och Hassafalleden. Många besökare
kommer fortfarande, speciellt vid helgerna, och påfallande många barnfamiljer utnyttjar leden.

Föreningens styrelse sammanträder som vanligt och just nu förbereder vi medlemsutskick. Årsmötet kommer att hållas senare i år. Pandemilagen gör att föreningen inte kan hyra ut
Ladan som vi hade önskat men vi håller ut och anpassar våra aktiviteter – det får vi alla göra, hålla ut och anpassa oss. / Gunilla Ljusegren, webbredaktör.

(2021-02-19)


Styrelseprofilen

Pelle Vildapel är född och uppvuxen i Hovslätt men bor numera i Norrahammar. Som suppleant i styrelsen deltar han i möten och bidrar till diskussioner och bra beslut. Har också förhoppningen att föreningen ska kunna locka till sig yngre medlemmar genom att förnya programutbudet.

Pelle är utbildad möbel- och inredningssnickare och har haft egen snickeriverkstad i många år. Bland uppdragsgivarna har till exempel funnits konservatorenheten på länsmuseet.

Trots att han mumera är pensionär fortsätter Pelle att jobba inom sitt yrkesområde. Fritiden ägnar han bl a åt en så ovanlig kombination som att spela violin i orkester och att paddla kajak.

(2021-02-15)


Årsmötet 2021 skjuts upp

Hofslätts Hembygdsförening har normalt sitt årsmöte i mitten av februari. Med hänsyn till smittskyddsreglerna i pandemilagen har styrelsen emellertid beslutat att årsmötet 2021 skjuts upp till en tidpunkt längre fram, med förhoppningen att läget ska förbättras. Datum för mötet meddelas så snart myndigheterna öppnar för möten med fler deltagare än vad som gäller för närvarande.

(2021-01-11)


Nyårshälsning

Året 2020 lider mot sitt slut, ett märkligt år, inte mycket blev som vi planerat. Vi har fått lära oss mycket nytt om oss själva och omvärlden. Jag har lärt mig att uppskatta naturen än mer än tidigare, njutit av sol, regn och växtlighet. Jag har saknat en del men har valt att se glaset halvfullt hellre än halvtomt. Nu ser jag framåt mot ett bättre 2021, det kommer att ta lite tid men det kommer att bli bra! Gott Nytt År hälsar styrelsen /gm Gunilla Ljusegren, webbredaktör.

(2020-12-29)


Hembygdsvänner!

Det var lite ljusare idag, på Luciadagen, faktiskt. Många bilar på parkeringen, flera sällskap på väg mot Hassafall. Ett sällskap samlades vid eldplatsen och fikade. Det lyste fint i adventsljus- stakarna i fönstren och granen stod där ståtlig och grann! Det är så fint att parken och lederna används, trots att restriktionerna är ganska hårda. Vi får hålla ut (har ni hört det förut?) men det är den trista verkligheten. Vi bör också betänka att många runt om i världen har det betydligt svårare än vi. Snart ska vi fira jul och det ser jag fram emot! /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-12-13)


Styrelseprofilen

Under denna rubrik kommer vi att då och då presentera ledamötena i föreningens styrelse, där alla kanske inte är lika välkända hos medlemmarna.

Först ut är vår kassör Kristina Wiklund, inflyttad östgötska som sedan snart två år sköter föreningens ekonomi och bokföring. Hon har med sig bra erfarenhet för detta genom sitt ordinarie arbete på Domstolsverkets ekonomiavdelning.

Kristina är en aktiv person med många intressen, ett av dem är att ta en tur på sin motorcykel.

(2020-11-15)


Många besök på hemsidan

Föreningens webbplats har glädjande många besökare. Under perioden 1 juli – 30 september gjordes totalt 955 besök, och de webbsidor som framför allt intresserade besökarna var Hyra Ladan (495 visningar), Hembygdsgården (360) respektive Vandringsleder (271).

Den förändring av webbplatsen som skedde under våren verkar ha uppskattats av användarna. Men vi slår oss inte till ro med det, utan strävar efter att utveckla sidorna ytterligare. Då behövs förslag på förändringar, så mejla gärna dina synpunkter till hembygdhovslatt@gmail.com.

(2020-10-21)


Hembygdsvänner!

Vad gör vi när mörkret faller på i Hembygdsparken och allt ser ut att gå till vintervila? Ja, i styrelsen samlas vi som vanligt till möte varje månad, och onsdagsgruppen träffas, fixar och fikar också som vanligt. Den som känner för att komma till gården på onsdag förmiddag är hjärtligt välkommen. Det finns alltid något att hjälpa till med, något spörsmål att ta upp eller något förslag på verksamheter som föreningen skulle kunna ”ta tag i”.

Hembygdsgården är ju en samlingsplats för hela Hovslätt, parken kan utnyttjas för många ändamål. I veckan som gick var det exempelvis scoutinvigning med fackeltåg i parken. Du som har förslag på aktivitet, hör av dig till oss! Det vore så kul om det kom in förslag/önskningar från dig som läser det här. /Gunilla Ljusegren, webbredaktör.

(2020-10-11)


Många medlemmar

Den 1 september 2020 hade Hofslätts Hembygdsförening 479 medlemmar, ett imponerande antal för ett samhälle med ca 3 300 invånare varav ca 2 500 över 18 år. Sedan årsskiftet har föreningen fått 10 nya medlemmar.

(2020-10-01)


Inställda evenemang

Hembygdskvällen den 14 oktober, som bland annat skulle ha innehållit en programpunkt om utlottning av vinster för Naturpasset, måste dessvärre ställas in på grund av myndigheternas coronarestriktioner. Vinstdragningen för Naturpasset sker nu på annat sätt, och vinnarna kommer att kontaktas av föreningen.

Även Julmarknaden den 19 december ställs in. Eftersom denna kräver lång förberedelsetid har styrelsen redan nu varit tvungen att ta detta beslut. I det längsta hoppades vi att restriktionerna skulle ha mildrats vid aktuella tidpunkter så att arrangemangen kunnat genomföras, men det blir tydligen inte fallet. Vi laddar istället upp för en stark återkomst 2021!

(2020-09-22)


Hembygdsvänner!

Har ni lärt er leva med pandemin nu? Jag tror nog att vi har gjort det och våra liv kommer inte att bli detsamma som tidigare, på gott och ont, nu när vi går mot ett nytt normala. Till det normala hör nu att vi kan fortsätta gå till parken, ta med kaffekorgen och träffa vänner. Hembygdsgården utnyttjas väl trots att vi inte har program som tidigare. Equmeniakyrkan har haft samlingar, skolklasser har haft lektioner och personaldagar har hållits. Vi är mycket glada för detta.

Så här mitt i september är det fortfarande fina soliga dagar. Hembygdsparken och Hassafall-leden visar upp en annan sida, lite mildare färger, lite lugnare, mera syremättad luft att andas. Det är bara att gå ut och njuta. Sen är det förstås kläder efter väder som gäller. Välkomna till Hembygdsparken i höst! /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-09-15)


Vandringsleder

Våra populära vandringsleder inom Hovslättsområdet innehåller förutom naturstigar även spångar och trappor. Hembygdsföreningen har tagit som uppgift att underhålla vandringslederna för att så många naturintresserade som möjligt ska kunna utnyttja dem. Vill du vara med och bidra till kostnaderna för underhållet? Swisha då 20 kronor till vår underhållsfond, nummer 123 205 63 56, eller använd QR-koden här intill. Tack för ditt bidrag!

(2020-09-13)


E-postadresser

Vi påminner om att medlemmar som har e-postadress men ännu inte anmält denna till styrelsen bör göra det snarast. Det underlättar medlemskontakten vid olika frågor, inte minst i dessa tider som ibland kräver snabb kommunikation. Mejla till hembygdhovslatt@gmail.com så är det klart!

(2020-08-16)


Hembygdsvänner!

Så kom augusti, och sommaren hitintills har varit sig både lik och olik. Det har ju varit lite kallt men ändå en jättefin sommar. Nu hopar sig bär och svamp i skogen, bara att plocka hem!

Vandringslederna har varit välbesökta även i sommar. Trots att många fötter har trampat stigarna så är räcken och trappor utmed lederna hela och välhållna. Tack till gruppen som sköter underhållet!

Vår hemsida har också varit flitigt besökt under sommaren. Det är ju inspirerande, och vi ska göra vårt bästa för att utveckla webbplatsen ytterligare.

Styrelsen träffades sistlidna måndag och vi beslöt att ”ställa om” även fortsättningsvis. Det betyder att under augusti och september kommer det inte vara några samlingar i Ladan. Men parken finns där för att vistas i och njuta av. Ha det bra! / Gunilla Ljusegren, webbredaktör.

(2020-08-06)


Ännu ett evenemang ställs in

Vid sitt möte den 8 juni beslutade styrelsen att även ställa in den planerade Hembygdsfesten/ Återvändardagen som skulle ha hållits söndagen den 16 augusti. Orsaken är att restriktionen om att högst 50 personer får samlas för en publik aktivitet fortfarande gäller. Även om den skulle komma att ändras är det nödvändigt att ta beslutet redan nu eftersom detta evenemang har en relativt lång förberedelsetid.

(2020-06-11)


Redaktionen för hemsidan tar nu sommarpaus och återkommer i höst.

(2020-06-11)


En sommardikt

”Var glad min själ åt vad du har
nu har du hundra sommarda’r
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
då har du nittionio kvar
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står
i morgon blir med ens i går
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommarda’r per år

imorgon är den andra.”

Alf Henriksson

(2020-06-04)


Naturpasset 2020

Nu är det åter dags att presentera årets lokala ”Naturpass” med Hovslätts Hembygdsförening och Jönköpings OK som arrangör. Veckan efter Pingst är materialet ute hos allmänheten. Förra året var det lokaliserat till Hovslätts samhälle med inriktning på samhällshistoria, i år söker vi oss ut till de västra delarna av gamla Sandseryds socken.

Materialet finns att plocka i COOP Konsum Tabergsdalen samt i en låda vid kvarnen på Hovslätts Hembygdsgård, JOK:s Sörgården och Tabergs topp. Det är vid Kvarnen i Hovslätt man lämnar kontrollkorten efter avslutad runda. Du har hela sommaren på dig fram till den 27 september för att sedan vid en programkväll i Hembygdsgården den 14 oktober delta i utlottningen av vinster.

Arrangemanget har ju fått en speciell prägel i år genom Coronapandemin; ingen köbildning, frisk luft och korta resor. Väl mött, och håll avståndet i svamp- och blåbärsskogen under sommaren. 

Läs den fullständiga artikeltexten och detaljerade anvisningar för tävlingen här.

(2020-05-29)         


Ljusning vid horisonten II

Jag utmanades på Facebook häromdan´. ”Jag övar mig i tacksamhet” var uppmaningen, jag skulle lägga ut en bild varje dag på något jag skulle kunna känna tacksamhet över. Det var inte svårt, så generös som naturen är just nu så var det snarare svårt att välja bild. Denna morgon då solen flödar, fåglarna sjunger och hela Hovslätt andas ro. Detta gör livet värt att leva och att dess- utom kunna se fram emot eventuellt lite lättnad i de sociala restriktionerna håller hoppet vid liv!

Börja med ”Coronakaffe” i Hembygdsparken, se parken som en plats dit du är välkommen att sitta ner och vara, där finns bord och stolar, men kaffet får du ta ‘med! Kanske är det rentav så att utan alltför mycket styrning så blir parken en ”plats för alla”. Om vi tar hänsyn till varandra och är rädda om parken så blir detta verklighet och alla känner sig välkomna! Ha de´bra!  /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-05-26)


Ljusning vid horisonten…?

Hembygdsvänner! Jag har fått en ny ”husgud”, Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten! Igår, måndag lät han hälsa att det ser ut som om kurvan för insjuknande i covid19 ser ut att minska. Det är många siffror och grafer att läsa och dessutom mycket intressant. Men det döljer ju sig personliga öden bakom varje siffra, det får vi inte glömma. Så det gäller att fortsätta att följa rekommendationerna.

I Hovslätt pågår livet, till synes ganska opåverkat. På Hovet är nybyggnationen nästan klar. Vi får nya grannar i samhället då hus och lägenheter byter ägare, det är trevligt. TV gudstjänsterna från Equmeniakyrkan Hovslätt har haft många tittare, det har också satt Hovslätt på kartan som en levande ort.

Livet med restriktioner har lärt mig att fokusera på allt jag kan och får, just nu är jag nöjd med det! Allt gott i försommarens tid. / Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-05-19)


Fler inställda arrangemang

I måndags kväll hade föreningen styrelsemöte. Vi konstaterade att vi måste ställa in firandet av Nationaldagen och vårt traditionella Midsommarfirande, det är tråkigt. Men vi ställer också in Allmogedagen för Hovslättsskolans klass 3 elever och ”Äldrekaféet” för de boende på Tabergs- dalens och Råslätts äldreboende. Det är ännu sorgligare, för dessa två arrangemang är mycket uppskattade.

Du är välkommen med frågor och uppslag angående föreningens och gårdens verksamhet, även om det är tystare på gården just nu så arbetar styrelsen oförtrutet vidare! Besök parken och Hassafallsleden och njut av våren.

När vi gick hem från mötet i kvällen var himlen hög och doften av hägg nästan bedövande, det är en märklig tid. /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-05-13)


Riksstämma på nytt sätt

Sveriges Hembygdsförbund är riksorganisation för den svenska hembygds- rörelsen, som omfattar drygt 2 000 föreningar med ca 450 000 medlemmar. Varje år hålls en riksstämma och i år skulle den ha genomförts under tiden 22–24 maj i Nyköping.

Mot bakgrund av risken för smittspridning är det emellertid inte möjligt att nu genomföra ett större evenemang med deltagare från hela landet. Riksstämman 2020 kommer istället att hållas den 23 maj som ett webbaserat digitalt möte, där ombuden deltar på distans via sin egen dator.

(2020-05-08)


Sköna maj…

Hembygdsvänner! På Valborgsmässoaftonens kväll konstaterade jag, med blandade känslor, att det hade nog varit kallt och blött vid den eld som inte tändes! Dock, ett vanligt år så hade vi naturligtvis gått till parken, vinterklädda, och sagt till varandra; ”Så kallt och blött det är, men nu har vi i alla fall sjungit in Våren!”

Så vad ser vi framemot nu? En förunderlig vår, vi hinner följa varje knopp, varje fågel, varje blommas utveckling. Men också en oro, hur länge ska det hålla på? Länge……. kommer det att hålla på. Men inbjudan till kaffe i det fria, med behörigt avstånd, ska jag tillåta mej. Har väl aldrig bakat så mycket som denna vår! Ska jag dessutom hinna att prata med alla så blir det inte något större sällskap!

Nästa vecka träffas hembygdsföreningens styrelse. Efter det mötet återkommer jag med information om vår verksamhet. /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-05-04)


Vårhälsning

Hembygdsvänner! I vårt lilla hushåll går vi in i den sjunde veckan i social isolering. Hur det känns? Ibland är det helt okej, ibland så trist! Nog för att det ibland var tätt i kalendern men nu är det helt tomt. Detta är väl ändå inte landet Lagom?

Jag blir också lite sorgsen när jag tänker på det inställda Valborgsmässofirandet i parken men våren är ju här och vi får sjunga solo eller duett i de välkända sångerna. Och aldrig tidigare har väl svenska folket mött våren i skog och mark så mangrant. I helgen räckte inte hembygdparkens parkering till för alla tillresta vandrare på Hassafallsleden!

Och budskapet är detsamma som tidigare: håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Glad Valborg!  /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-04-28)


Äntligen vår!

Hembygdsvänner, en ny vecka har startat med strålande sol! Vi har lite till mans kommit över den värsta förlamningen till följd av social isolering och andra rekommendationer. Omställning är alltid svårt, men nöden är uppfinningarnas moder sägs det ju. Vi förlorar något men vinner något annat. Vad jag har vunnit är att allt mer uppskatta vår vackra natur och våra fina omgivningar här i Hovslätt.

Det är också så fint att få ett leende, ett glatt tillrop och ibland roliga kommentarer med hänvisning till ”den rådande situationen”. Jag njuter av att höra barnen på skolgården eller när de kommer cyklande på gatan utanför vårt hus, det hör ju samman med våren. Vi har också börjat tillämpa ”coronakaffe” i friska luften, och numera hinner vi med både påtår och tretår!

Vi vet ännu inte om vi kan fira nationaldag och midsommar tillsammans på Hembygdsgården. Om inte – håll ut så att vi kan träffas till hösten igen! /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-04-21)


Populära vandringsleder

Vi är mycket glada att så många besökare hittar till Hembygdsgården och vandringslederna. Ser man till antalet bilar på parkeringen så måste det vara rena ”lämmeltåget” runt Hassafall och vidare upp mot Varkullen. Det verkar som om nya besökare från andra delar av kommunen också hittar hit, och det är ju glädjande. Vi har all anledning att vara stolta över att kunna erbjuda så fina omgivningar med flera olika vandringsleder: Hassafallsleden, Kallebäcksleden och Tabergsåleden.

Foto: Hasse Paulsson

(2020-04-17)


Vår verksamhet 2019

Sveriges Hembygdsförbund har begärt in statistik om de lokala föreningarnas verksamhet under 2019. Det handlar bland annat om antalet publika aktiviteter som man haft, antalet besökare vid dessa, samt antalet ideellt arbetade timmar. Från vår förening har vi lämnat följande svar: 35 aktiviteter, totalt cirka 6 800 besökare och cirka 2 300 arbetade timmar.

(2020-04-14)


Nu gäller det att hålla ut…

Kära hembygdsvänner, nu har vi väl börjat anpassa oss så smått vad gäller social isolering, eller hur? Jag tycker mig märka att alla tar ett personligt ansvar för att hindra smittspridning. Vi håller avstånd, är ute i friska luften, stannar hemma när vi har symtom på infektion, tvättar händerna, allt enligt rekommendationerna. Och har ni märkt att ord som ”rekommendation”,”uppmaning”, har fått ny betydelse? Nu gäller det att hålla ut, det tror jag är den största utmaningen.

Styrelsen hade ett möte i måndags (utomhus, i parken, med påbjudet avstånd från varandra!) där vi bestämde att ställa in planerade aktiviteter även i maj. Vi avvaktar myndigheternas beslut vad gäller verksamheten i juni.

Med detta sagt önskar jag er alla en GLAD PÅSK ! /Gunilla Ljusegren, webbredaktör

(2020-04-08)


Hälsning från webbredaktören

Vårt land och vår värld befinner sig i kris och solen strålar från en klarblå himmel. Går man ner till hembygdsparken och mot Hassafallet så blommar blåsippor och vitsippor, fåglarna sjunger och allt andas vår. Jag upplever en smått absurd känsla, skulle det inte regna och vara grått när människor blir sjuka och vårdpersonalen på landets sjukhus jobbar för högtryck? Men så underlig är tillvaron just nu. Man får ”förhålla sig” till detta faktum.

Jag, liksom många av föreningens medlemmar, tillhör ju riskgruppen och ska ta situationen på allvar, följa myndigheternas råd och ta personligt ansvar! Så vad göra? Jo, ta chansen att gå ut och promenera exempelvis. Låt målet, eller delmålet för promenaden vara hembygdsgården. Onsdagsgruppen har ordnat fram soffor och bord där ni kan vila och dricka det medhavda kaffet (men håll behörigt avstånd!).

Jag har också märkt att vi pratar mera med varandra när vi möts, vi bryr oss mera helt enkelt. Vi ska vara tacksamma för alla ljuspunkter, ta vara på dem. Det som kommer att bli den största utmaningen för oss är att hålla ut, det här kommer att ta tid och då är det en tröst att det blir ljusare och varmare. Under april månad har vi ställt in våra arrangemang, men hemsidan är ju ett utmärkt forum för information. Vi ska göra vårt bästa för att hålla er medlemmar uppdaterade om vad som händer i föreningen. Ta hand om varandra. /Gunilla Ljusegren

(2020-03-30)


Vad har hänt med hemsidan?

Du har kanske noterat att föreningens hemsida fått ett något annat utseende? Målsättningen har varit att göra webbplatsen mer lättläst, bland annat genom anpassade typsnitt för texter och rubriker och med fler bilder. Styrelsens ambition är att hemsidan ska uppdateras regelbundet med aktuella händelser i både vår egen förening och inom hembygdsrörelsen i övrigt. Hör gärna av dig med synpunkter och tips via e-postadressen hembygdhovslatt@gmail.com.

(2020-03-23)


Vi ställer in…

Inte kunde vi väl tänka oss att en influensa i Kina skulle kunna påverka ”Samtal vid kaffet” eller ”Hembygdskväll” för den delen. Men nu har det hänt!

Just nu är det viktigt att förhindra en snabb smittspridning. En del av oss kommer att bli sjuka, men det gäller att få ett utdraget förlopp av spridningen inom samhället. Nu måste vi alla ta ett personligt ansvar och inte utsätta vare sig oss själva eller andra för onödiga risker.

Vi ställer därför in arrangemangen i april: Samtal vid kaffet den 2/4, Hembygdskväll den 8/4 och Valborgsmässofirande den 30/4.

Styrelsen återkommer vad gäller aktiviteterna i maj och längre fram, beroende av hur situationen kan komma att förändras.

(2020-03-17)


Dokumentär om en älskad författare och poet

Vid Hembygdskvällen den 11 mars hade vi besök av Christer Möller som visade sin dokumentärfilm om Alf Henriksson. Denne var en son av Huskvarna, och i filmen återkom han flera gånger till vad orten, människorna och skolan hade betytt för honom.

Med humor och betydande självdistans berättade han om sin uppväxt och sitt yrkesliv som journalist och författare. Han såg sig själv i första hand som journalist, inte författare, och ”arbetade inte på sin odödlighet”, som han själv uttryckte det. Men odödlig blev han likväl.

Alf Henriksson utnämndes till filosofie hedersdoktor 1968, något som han var mycket stolt och glad över. Hans litterära produktion är imponerande, men mest minns vi nog hans dagsverser. Till exempel: ”Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så.”

Ordföranden Lennart Lindström tackade Christer Möller med blommor för hans medverkan, vi serverades god ostkaka och några hade turen att få med sig en vinst hem.

(2020-03-16)


En legendar inom svensk idrottsrörelse

Under ”Samtal vid kaffet” den 5 mars hade vi besök av före detta domarbasen Lasse Tegnér. Många intresserade hade mött upp för att lyssna när han kåserade om sitt liv, bland annat om hur han växte upp nära Idrottsparken i Norrköping och som tonåring började döma ishockey på vintern och fotboll på sommaren. Senare i livet flyttade han till Jönköping och blev distriktschef i det som då kallades för Smålandsidrotten.

Lasse Tegnér har dömt matcher på internationell nivå i mer än 20 år, och blivit mycket hedrande invald i Svenska Ishockeyförbundets ”Hall of Fame”. Åhörarna fick också ta del av livet som domare i andra idrottskulturer än den svenska. Allt berättat med glimten i ögat!

Lasse Tegnér Foto: Hasse Paulsson

(2020-03-09)


Årsmöte 2020

Föreningen höll sitt årsmöte torsdagen den 20 februari i Equmeniakyrkan i Hovslätt. Medan mötesdeltagarna samlades underhöll Anton Bülow på piano. Vi kan se tillbaka på ett händelserikt år med många välbesökta arrangemang och samlingar. Ordförande Lennart Lindström höll i årsmötesförhandlingarna, två nya ledamöter valdes in i styrelsen, nämligen Jan Waldenby och Pelle Vildapel.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöds det på kaffe med semla. Hasse Paulsson visade ett uppskattat bildspel som avslutning på kvällen.

Hembygdsgården är en attraktiv och levande mötesplats för tillresta och Hovslättsinnevånare. Nu ser vi fram emot ett nytt verksamhetsår. Traditionsenligt kommer våren att hälsas välkommen den 30 april, Nationaldagen firas den 6 juni, Midsommarfesten och julmarknaden är ytterligare två höjdpunkter under året. Läs mer i ”Arrangemang” och ”Det händer…” i spalten till vänster.

(2020-03-03)


Serverings- och städgruppen i Ladan

Den 25 februari träffades serverings- och städpersonal i Ladan för att fördela det kommande årets arbetsinsatser. Laddade med almanackor, kaffe och smörgåstårta delade vi upp ansvaret för de olika samlingarnas servering tämligen enkelt. Det krävs ju fler personal vid Hemvändardagen och Julmarknaden men inte heller dessa tillfällen var svåra att fylla. Det är också helt fantastiskt att det bakas bullar och kakor till flera av dessa samlingar.

TACK till alla som på detta sätt ställer upp och bidrar till att vår förening blir en levande och aktiv förening – för ni vet ju att utan fika stannar Sverige!

(2020-03-02)


Samtal vid kaffet

Torsdagen den 6 februari var det dags för en ny träff. Ladan var som vanligt fullsatt med intresserade medlemmar som kommit för att lyssna till Hans Holmberg från Bottnaryds hembygdsförening. Med ett unikt bildmaterial berättade han om Borås-Ulricehamns Järnväg (BUJ) som öppnades för trafik 1917, och som sedan förlängdes till Jönköping under åren 1928-1940.

Persontrafiken på bandelen Ulricehamn-Jönköping lades ner 1960, och banan revs upp 1965-66. För delen Borås-Ulricehamn fortsatte persontrafiken till 1985 och banan lades ner helt 1986.

Hans Holmberg avtackades med blommor för ett mycket intressant föredrag.

(2020-02-27)