Startsida


Hälsning från webbredaktören

Vårt land och vår värld befinner sig i kris och solen strålar från en klarblå himmel. Går man ner till hembygdsparken och mot Hassafallet så blommar blåsippor och vitsippor, fåglarna sjunger och allt andas vår. Jag upplever en smått absurd känsla, skulle det inte regna och vara grått när människor blir sjuka och vårdpersonalen på landets sjukhus jobbar för högtryck? Men så underlig är tillvaron just nu. Man får ”förhålla sig” till detta faktum.

Jag, liksom många av föreningens medlemmar, tillhör ju riskgruppen och ska ta situationen på allvar, följa myndigheternas råd och ta personligt ansvar! Så vad göra? Jo, ta chansen att gå ut och promenera exempelvis. Låt målet, eller delmålet för promenaden vara hembygdsgården. Onsdagsgruppen har ordnat fram soffor och bord där ni kan vila och dricka det medhavda kaffet (men håll behörigt avstånd!).

Jag har också märkt att vi pratar mera med varandra när vi möts, vi bryr oss mera helt enkelt. Vi ska vara tacksamma för alla ljuspunkter, ta vara på dem. Det som kommer att bli den största utmaningen för oss är att hålla ut, det här kommer att ta tid och då är det en tröst att det blir ljusare och varmare. Under april månad har vi ställt in våra arrangemang, men hemsidan är ju ett utmärkt forum för information. Vi ska göra vårt bästa för att hålla er medlemmar uppdaterade om vad som händer i föreningen. Ta hand om varandra. /Gunilla Ljusegren

(2020-03-30)


Vad har hänt med hemsidan?

Du har kanske noterat att föreningens hemsida fått ett något annat utseende? Målsättningen har varit att göra webbplatsen mer lättläst, bland annat genom anpassade typsnitt för texter och rubriker och med fler bilder. Styrelsens ambition är att hemsidan ska uppdateras regelbundet med aktuella händelser i både vår egen förening och inom hembygdsrörelsen i övrigt. Hör gärna av dig med synpunkter och tips via e-postadressen hembygdhovslatt@gmail.com.

(2020-03-23)


Vi ställer in…

Inte kunde vi väl tänka oss att en influensa i Kina skulle kunna påverka ”Samtal vid kaffet” eller ”Hembygdskväll” för den delen. Men nu har det hänt!

Just nu är det viktigt att förhindra en snabb smittspridning. En del av oss kommer att bli sjuka, men det gäller att få ett utdraget förlopp av spridningen inom samhället. Nu måste vi alla ta ett personligt ansvar och inte utsätta vare sig oss själva eller andra för onödiga risker.

Vi ställer därför in arrangemangen i april: Samtal vid kaffet den 2/4, Hembygdskväll den 8/4 och Valborgsmässofirande den 30/4.

Styrelsen återkommer vad gäller aktiviteterna i maj och längre fram, beroende av hur situationen kan komma att förändras.

(2020-03-17)


Dokumentär om en älskad författare och poet

Vid Hembygdskvällen den 11 mars hade vi besök av Christer Möller som visade sin dokumentärfilm om Alf Henriksson. Denne var en son av Huskvarna, och i filmen återkom han flera gånger till vad orten, människorna och skolan hade betytt för honom.

Med humor och betydande självdistans berättade han om sin uppväxt och sitt yrkesliv som journalist och författare. Han såg sig själv i första hand som journalist, inte författare, och ”arbetade inte på sin odödlighet”, som han själv uttryckte det. Men odödlig blev han likväl.

Alf Henriksson utnämndes till filosofie hedersdoktor 1968, något som han var mycket stolt och glad över. Hans litterära produktion är imponerande, men mest minns vi nog hans dagsverser. Till exempel: ”Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så.”

Ordföranden Lennart Lindström tackade Christer Möller med blommor för hans medverkan, vi serverades god ostkaka och några hade turen att få med sig en vinst hem.

(2020-03-16)


En legendar inom svensk idrottsrörelse

Under ”Samtal vid kaffet” den 5 mars hade vi besök av före detta domarbasen Lasse Tegnér. Många intresserade hade mött upp för att lyssna när han kåserade om sitt liv, bland annat om hur han växte upp nära Idrottsparken i Norrköping och som tonåring började döma ishockey på vintern och fotboll på sommaren. Senare i livet flyttade han till Jönköping och blev distriktschef i det som då kallades för Smålandsidrotten.

Lasse Tegnér har dömt matcher på internationell nivå i mer än 20 år, och blivit mycket hedrande invald i Svenska Ishockeyförbundets ”Hall of Fame”. Åhörarna fick också ta del av livet som domare i andra idrottskulturer än den svenska. Allt berättat med glimten i ögat!

Lasse Tegnér Foto: Hasse Paulsson

(2020-03-09)


Årsmöte 2020

Föreningen höll sitt årsmöte torsdagen den 20 februari i Equmeniakyrkan i Hovslätt. Medan mötesdeltagarna samlades underhöll Anton Bülow på piano. Vi kan se tillbaka på ett händelserikt år med många välbesökta arrangemang och samlingar. Ordförande Lennart Lindström höll i årsmötesförhandlingarna, två nya ledamöter valdes in i styrelsen, nämligen Jan Waldenby och Pelle Vildapel.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöds det på kaffe med semla. Hasse Paulsson visade ett uppskattat bildspel som avslutning på kvällen.

Hembygdsgården är en attraktiv och levande mötesplats för tillresta och Hovslättsinnevånare. Nu ser vi fram emot ett nytt verksamhetsår. Traditionsenligt kommer våren att hälsas välkommen den 30 april, Nationaldagen firas den 6 juni, Midsommarfesten och julmarknaden är ytterligare två höjdpunkter under året. Läs mer i ”Arrangemang” och ”Det händer…” i spalten till vänster.

(2020-03-03)


Serverings- och städgruppen i Ladan

Den 25 februari träffades serverings- och städpersonal i Ladan för att fördela det kommande årets arbetsinsatser. Laddade med almanackor, kaffe och smörgåstårta delade vi upp ansvaret för de olika samlingarnas servering tämligen enkelt. Det krävs ju fler personal vid Hemvändardagen och Julmarknaden men inte heller dessa tillfällen var svåra att fylla. Det är också helt fantastiskt att det bakas bullar och kakor till flera av dessa samlingar.

TACK till alla som på detta sätt ställer upp och bidrar till att vår förening blir en levande och aktiv förening – för ni vet ju att utan fika stannar Sverige!

(2020-03-02)


Samtal vid kaffet

Torsdagen den 6 februari var det dags för en ny träff. Ladan var som vanligt fullsatt med intresserade medlemmar som kommit för att lyssna till Hans Holmberg från Bottnaryds hembygdsförening. Med ett unikt bildmaterial berättade han om Borås-Ulricehamns Järnväg (BUJ) som öppnades för trafik 1917, och som sedan förlängdes till Jönköping under åren 1928-1940.

Persontrafiken på bandelen Ulricehamn-Jönköping lades ner 1960, och banan revs upp 1965-66. För delen Borås-Ulricehamn fortsatte persontrafiken till 1985 och banan lades ner helt 1986.

Hans Holmberg avtackades med blommor för ett mycket intressant föredrag.

(2020-02-27)


Värdegrund

Föreningen är öppen för alla oavsett bakgrund, etnicitet eller religion. Våra verksamheter baseras på medmänsklighet och respekt. Vi vill bygga broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden, och vårt synsätt har ett humanistiskt och demokratiskt perspektiv som främjar sammanhållning mellan medlemmarna.

Hofslätts Hembygdsförening ska dessutom kännetecknas av öppenhet och delaktighet. För det krävs att medlemmarna medverkar till att göra föreningen till en utvecklande, kunskaprik gemenskap där alla kan trivas och känna sig välkomna.

Den enskilde medlemmen ska ha möjlighet till insyn i verksamheten och kunna påverka dess utformning genom att göra sin röst hörd. Föreningen ska lyssna på medlemmarna och verka för att alla kan delta i och bidra till våra aktiviteter. Vår webbplats på internet är ett forum som tillsammans med föreningsmöten och regelbundna medlemsenkäter säkerställer att medlemmarna både kan få information och lämna synpunkter.

Vi ansluter oss till Jönköpings kommuns definition av värdegrund som bland annat handlar om demokrati, jämställdhet och mångfald. Vi är för alla människors lika värde och vi är emot diskriminering och förtryck i alla dess former.

(2020-02-20)


Tabergsåleden

Tabergsåleden går mellan Månsarp och Jordbron. Om du inte vill köra bil tar du dig lätt till Månsarp station med buss 27 eller Krösatåget mot Vaggeryd/Värnamo. Upplev denna härliga vandringsled med slingrande stigar där du kan njuta av natur och kultur i en miljö av lummig grönska och porlande vatten. Se mera om Tabergsåleden på kommunens hemsida.

(2020-02-15)


Om oss

Hofslätts Hembygdsförening bildades 1968 och har bland annat som mål att värna om och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv. Detta vill vi nå genom att öka kunskapen om och känslan för hembygdens värdefulla traditioner. Vi håller till i den trevliga hembygdsparken vid Dammgatan i Hovslätt. Där finns flera gamla kulturbyggnader, bland annat ”Ladan”, som är samlingspunkt för de flesta av våra populära arrangemang. Läs mer om föreningen här.

(2020-02-28)